sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Kodin kylppärirempan purkujätteet - Miten ne lajitellaan ja mitä maksaa?

Komulaisten kylppäriremppa
Teimmä tuossa talvella kotimme kylppärin ja saunan remonttia, jossa purkujätteenä syntyi muun muassa vessanpytty, puukiuas, paneelia, kipsilevyä, laattoja, kupariputkia, allasventtiilejä, hanoja ja eristevilloja. Ja sitten vielä sellaista kipsilevyä, josta laattoja ja laasteja ei saanut mitenkään irti.

Purkujätteistä kertyi vain yksi peräkärrykuorma Majasaaren jätekeskuksen lajittelulaiturille vietäväksi. Otimme talteen suurimman osa jätteistä uudelleenkäyttöä varten - saunan ikkunallinen ovi, suihkusekoitin, eristevillat ja paneelit olivat niin hyvässä kunnossa, ettei niitä kannattanut laittaa roskiin.

Purkujätettä kylppäristä


Kipsilevyjätettä ja laattoja 


Yli 30 vuotta palvellut puukiuas päätyy romumetallilavalle.


Jätekuorman teossa lajittelimme puhtaat kipsilevyt erilleen muusta kiviaineksesta eli laatoista ja laastista, koska jätekeskuksessa kuten myös Ekokympin lajitteluasemilla näille jätteille on omat keräysvälineensä. Kyytiin mahtuivat myös WC-pytty, kiuas ja muut metalliset jätteet. Majasaaressa kuorma oli helppo purkaa:

- laatat ja laattoja sisältävät kipsilevyt kiviaines-lavalle.
HUOM. Lajitteluasemalla laattoja sisältävät kipsilevyt laitetaan rakennusjäte- tai sekajätelavalle.

- kipsilevyt kipsilevyjäte-boksiin (saa sisältää kaikenlaista tapettia ja ruuveja ja nauloja, mutta EI laastia / laattoja

- vessanpytty lasi ja keramiikka-siiloon

- kiuas, hanat ja kupariputket metalli-lavalle

Tällainen kuorma ei maksanut paikan päällä yhtään, koska kaikki ovat hyötyjätettä. Laatat ja muut kiviainekset sekä keraamiset wc-pytyt käytetään maanrakentamisessa, kipsilevyt käytetään hyödyksi puhdistamolietteen käsittelyssä ja metallijätteet toimitetaan uusiokäyttöön. Jos kuormassamme olisi ollut hyödyntämiskelvotonta jätettä, esimerkiksi säkillinen eristevillaa, se olisi maksanut noin 8 euroa.

Maksutonta vai ei?
Silloin kun on kyse tavanomaisesta asumisessa syntyvästä jätteestä, maksua ei hyötyjätteen osalta peritä. Esimerkiksi yllä oleva kylpyhuoneremontti on sellainen. Jokainen asuinkiinteistö maksaa vuosittain Ekokympille jätehuollon perusmaksun, jota vastaan pienten hyötyjätekuormien tuominen lajitteluasemalle ja jätekeskukseen on maksutonta.

Kotitalouden remontissa syntyvä hyödynnettävä purkujäte ei kuitenkaan aina ole maksutonta. Jos tehdään suurta, peruskorjaukseen verrattavaa remonttia, jätekuormista peritään maksu. Hyötyjätteistä esimerkiksi purkupuutavarasta peritään kuormamaksu, joka on pari kymppiä. Maksujen osalta noudatetaan Ekokympin hinnastoa.

Kokonaisten rakennusten purkamiselle löytyy ohjeet Ekokympin verkkosivuilta: Rakennusten purkuohje (sisältää myös hinnaston).

@Sarppa

Tämä kuorma purettiin Kuhmon lajitteluasemalla "rakennusjäte"-lavalle.
Kuormasta perittiin parinkympin käyntimaksu.Kipsilevylle on lajitteluasemilla ja jätekeskuksessa erilliset keräysvälineet.

Kuhmon, Suomussalmen ja Sotkamon lajitteluasemalla on rakennusjätteelle oma lava.

Maksullista sekalaista rakennusjätettäEi kommentteja:

Lähetä kommentti