tiistai 10. toukokuuta 2016

Hyvää jätehuoltoa kesämökillä

1. Roska-astiat mökkikeittiön allaskaappiin
– mökkikeittiön kaapistoon vähintään kaksi roska-astiaa. Yhteen astiaan lajitellaan biojätteet ja toiseen sekajätteet. Jos kaapissa on tilaa useammille roska-astioille, niihin voit lajitella tarpeen mukaan esimerkiksi lasia tai metallia.

2. Sekajätteet keittiökaapista Ekokympin aluekeräyspisteelle tai omaan roskapönttöön
– Jos sinulla on oma sekajäteroskis, jonka jätehuoltoyritys tyhjentää, huomioi Ekokympin jätehuoltomääräykset liite 1 ”Keräysvälineitä, -paikkoja ja –tiloja koskevat tekniset perusvaatimukset”, www.ekokymppi.fi>taksat ja määräykset.

Tyhjennysväli sovitaan suoraan jätehuoltoyrityksen kanssa, mikäli se on enintään 8 viikkoa. Pitempää tyhjennysväliä voit hakea Ekokympistä. Tyhjennysväli on oltava säännöllinen ja ennalta sovittu.

– Jos viet sekajätteet Ekokympin aluekeräyspisteelle, lähin keräyspiste löytyy: www.kierrätys.info -palvelusta

Bioporukkalaiset saavat tällaisen bioska-astian keittiöön.
3. Biojäteroskis keittiökaapista tyhjennetään kompostoriin tai kompostoivaan käymälään. Kompostointiohjeita saat Ekokympistä.

Huom. kompostointia voi tehdä yhdessä naapurin kanssa. Tehkää yhdessä bioporukka!
Kun alat naapurin kanssa bioporukkaan tämän vuoden aikana, Ekokymppi lahjoittaa porukkalaisille keittiön biojäteastian. Lisätietoa: ekokymppi.fi > palaako pottu? > bioporukka


4. Ohjeistus
– merkitse / tarroita kaikki roska-astiat
– tarkempia lajitteluohjeita löytyy joka kotiin jaetusta Ekokympin kalenterista ja verkkosivustolta www.ekokymppi.fi.

5. Lajittele sekajäte ja biojäte erilleen
– biojäteastiaan kasvisten ja hedelmien kuoret, kahvinporot suodatinpusseineen, kukkamulta, kasvinosat, ruoantähteet
– sekajäteastiaan kahvi- ja sipsipussit, hehkulamput, vaipat ja terveyssiteet, cd-levyt koteloineen, muovipakkaukset ja tekstiilit.

6. Kannattaa kerätä erilleen myös lasi-, metalli- ja kartonkipakkaukset sekä sanoma- ja aikakauslehdet. Vie ne markettien pihoilla oleville RINKI-ekopisteille. Ekopisteet ja muut keräyspaikat: www.kierrätysinfo.fi

7. Vanhat repaleiset vaatteet ja muut tekstiilit kuuluvat sekajätteeseen. Hyväkuntoiset ja puhtaat tekstiilit voit viedä muovipussissa ekopisteiden UFF-laatikoihin tai kirpputoreille.

8. Vaaralliset jätteet (jäteöljyt, -maalit, -liuottimet, torjunta-aineet jne.) ja sähkölaitteet (jääkaapit, televisiot, matkapuhelimet, kahvinkeittimet, loisteputkilamput jne.) otetaan maksutta vastaan Ekokympin lajitteluasemalla.

9. Suuret jäte-esineet ja –kuormat kuten remonttijätteet, polkupyörät ja huonekalut otetaan myös lajitteluasemalla aukioloaikoina vastaan. Hyötyjäte pienkuormana on maksutonta. Maksuton vastaanotto myös puutarhajätteille – muista kuitenkin lajitella oksat ja haravointiroskat erilleen.

Lajitteluasemilla vain seka- ja energiajätteestä peritään maksu. Lajitteluasemat ja muut keräyspisteet: www.kierrätysinfo.fi

10. Jätteen poltto on kielletty. Vain lämmityksen yhteydessä saa polttaa paperia, pahvia, kartonkia ja käsittelemätöntä jätepuuta.

Lisätietoa www.ekokymppi.fi Chat-kanava kello 9 -20 ja jäteneuvonnastamme: 044 071 0067, 044 710 0069, info@ekokymppi.fiKesäkuukausina lajitteluasemilla on ylimääräiset aukioloajat joka toinen lauantai. Nämä lisäpäivät ovat 7.5., 21.5, 4.6., 18.6., 2.7., 16.7., 30.7., 13.8. ja 27.8. Kuva Suomussalmen asemalta. Etsi lähin lajitteluasema: www.kierrätys.info


Biojätteen voi mökillä laittaa kompostoivaan käymälään, jossa se maatuu mullaksi.
Lajitteluasemalla kuorma lajitellaan eri jätelajeihin. Sekajäte ja energiajäte on maksullista, hyötyjätteet ilmaisia.


Hyvää mökkikesää toivoo Ekokymppi

@Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti