maanantai 2. toukokuuta 2016

Ekoaviisi 3 / 2016

Jätemääriä Kainuussa 2016

Ekokymppi vastaanotti viime vuonna enemmän jätettä kuin edellisvuonna. Kokonaisjätemäärä oli noin 73 000 tonnia, kun se vuonna 2014 oli 65 000 tonnia. Kasvu johtui lähinnä hyötyjätteiden lisääntyneestä määrästä. Asukasmäärä Kainuussa 31.12.2015 oli 78 388.

Jätteiden hyödyntämisaste oli viime vuonna 89% ja edellisvuonna 92%. Tarkempia tietoja jätemäärien ja hyötykäytön kehittymisestä: Ekokympin toiminnallisia tunnuslukuja 2015

Lisätietoa myöhemmin julkaistavassa Ekokympin vuosikertomuksessa 2015.


Puutarhajäte maksutta Ekokympin pisteisiin

Ekokymppi ottaa maksutta vastaan kotien haravointijätteet ja metsätähteet. Kajaanissa keräyspaikka on Risu-Mattilassa, joka on aina avoinna. Muissa Kainuun kunnissa vastaanotto on lajitteluasemilla. paitsi Vaalassa paikka on jätevedenpuhdistamolla. Sotkamossa, Hyrynsalmella, Kuhmossa ja Paltamossa puutarhajätettä voi tuoda ympäri vuorokauden, koska vastaanottopaikka on lajitteluaseman porttien ulkopuolella.

Puutarhajäte on lajiteltava siten, että metsätähteet eli risut ja oksat ovat erillään haravointijätteistä.

Ohjeeksi Kajaanin Risu-Mattilan asiakkaille: Kaupan, teollisuuden, liikekiinteistöjen ja yleisten alueiden risu- ja haravointijätekuormat ovat maksullisia (käyntimaksu 21,90 €). Jätteen tuojan on tällöin täytettävä lähetyslista ja jätettävä se Risu-Mattilan vastaanottotilan postilaatikkoon. Kevytperäkärryä (ilman jarruja oleva kärry) suuremmista kuormista on myös kotitalouksien täytettävä lähetyslista, vaikka maksua ei peritäkään. Lähetyslistan voi täyttää ja tulostaa myös etukäteen Lähetyslista

Kuormien tuomista seurataan kameravalvonnalla.

Puutarhajätteiden vastaanotto lajitteluasemillaLajitteluasemat kesäaikaan


Kesäkuukausina lajitteluasemilla on ylimääräiset aukioloajat joka toinen lauantai. Nämä lisäpäivät ovat 7.5., 21.5, 4.6., 18.6., 2.7., 16.7., 30.7., 13.8. ja 27.8. Lajitteluasemat ovat näinä lauantaina auki kello 10 - 13.

Lajitteluasemat


Pihakompostit höyryävät jo täysillä

Kotikompostorit höyryävät, ja talven jääpaakut ovat sulaneet. Kun komposti herää näihin aikoihin talviunilta, sen pinta humahtaa nopeasti alaspäin. Kompostin käydessä kuumimmillaan massa on lähes tuhkanharmaata – silloin voi lisätä hieman vettä massan sekaan. Miten kompostointi aloitetaan

Kompostoinnista voi kysyä Ekokympin neuvojilta. Ekokymppi järjestää tarvittaessa myös maksuttomia kompostointikursseja.


Jätehuoltoa kesämökillä

Mitä on hyvä tietää, kun haluat hoitaa jätehuollon oikeaoppisesti myös kesämökillä? Mitä roskiksia pitää laittaa ja miten keräys hoidetaan?


Lue lisää


Ekokätköilyä kesäkuussa


Ekokymppi järjestää kesäkuussa Ekokätköily-kisan, jossa etsitään kuvavinkkien perusteella päivittäin vaihtuvia kohteita. Kuvavinkit kohteista jaetaan Snapcahtin kautta. Kisan viimeistelystä ja käytännön toteuttamisesta vastaa tehtävään palkattu kainuulainen työpari Ekokympin viestintätiimin avustuksella. Seuraa kisan tilannetta Snapchatissa tai Ekokätköilykisan Facebook-profiilissahttps://www.facebook.com/events/785010101625710/


Alatko bioporukkaan?

Ekokymppi lahjoittaa keittiö-biojäteastian niille omakotitalouksille, jotka tämän vuoden aikana perustavat ”bioporukan”. Bioporukka tarkoittaa sitä, että lähikiinteistöt käyttävät samaa bioastiaa tai kompostoria. Porukoita on mahdollista perustaa taajamiin sekä niiden välittömiin läheisyyksiin.

Tempauksella Ekokymppi haluaa kannustaa omakotitalouksia bioastioiden tai kompostoreiden yhteiskäyttöön. Lisätietoa

Bioporukka-esite


Rakennusjätteet: Muutoksia lajitteluohjeisiin ja hintoihin

Kipsilevyjätteet lajitellaan erilleen muusta rakennusjätteestä. Lajitteluasemalla ja jätekeskuksessa on kipsilevyille oma keräyspaikkansa. Kipsilevyjäte saa sisältää tapettia ja ruuveja, mutta ei laastia tai laattoja.

Eristysaineet kuten mineraali-, lasi- ja selluvilla lajitellaan erilleen muusta rakennusjätteestä.

Lajitteluasemilla ja jätekeskuksessa eristysaineet laitetaan rakennusjätteen / sekajätteen lavoille, mutta vastanottohinta on pienempi kuin sekajätteellä:

- lajitteluasemilla14,70 €/m³ tai säkkimaksu 200 ltr 6,10 €/kpl.

- jätekeskuksessa eristysaineiden hinta on 98 €/t. Hinnat ovat verollisia.


Polystyreenipohjaiset (styroksi) eristeet ovat energiajätettä.


Rakennusjätteen purkuohje


Uutiskirjeen malli muuttuu

Jatkossa uutikirjeemme tilaajat saavat sähköpostiinsa linkin, josta pääsee lukemaan Ekoaviisin.


Kesäisin terveisin  Ekokymppi
Lajitteluasemat palvelevat kesällä myös parillisten viikkojen lauantaina.

Ekokympin vastaanottamista jätteistä hyödynnettiin viime vuonna 89 %.

Kajaanin Risu-Mattilan vastaanottotilassa täytetään lähetyslista, jos kuorma tuodaan kevytperäkärryä suuremmalla kulkuneuvolla.

@SariEi kommentteja:

Lähetä kommentti