maanantai 28. joulukuuta 2015

Terveisiä lajitteluasemalta

Joulunpyhien jälkeen neljä Ekokympin lajitteluasemaa avasi porttinsa maanantaina; Hyrynsalmen, Paltamon, Sotkamon ja Puolangan asemat. Sotkamon asemalla oli varmasti vilkkainta, koska siellä saattaa kuuden tunnin aikana käydä toistasataa asiakasta. Paltamon lajitteluasemalla kävi het ensimmäisen puolen tunnin aikana jopa kymmenen asiakasta. Hyrynsalmen ja Puolangan asemat elivät tavanomaista elämäänsä - enemmän tai vähemmän hiljaiselossa.

Vuoden vaihde tuo muutoksia lajitteluasemille siten, että kartonkijätteen keräysvälineet poistuvat kokonaan. Tämä johtuu siitä, että kotitalouksien pakkauskartonkien jätehuolto- ja kierrätysvastuu siirtyy Ekokympiltä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle. Kotitalouksien tulee viedä pakkauspahvit ja -kartongit RINKI-ekopisteille. Jos kuitenkin pahvia sattuu lajitteluaseman kuormassa olemaan, ne otetaan maksutta vastaan energiajätteen keräykseen. Yrityksille palvelu on maksullista kuten tähänkin asti.

Lajitteluasema on nimensä mukaisesti paikka, jossa erilaiset jätteen lajitellaan eri keräysvälineisiin tai kasoihin. Kuorma kannattaa tehdä ja järjestellä jo kotona, jotta purkaminen on helpompaa. Miten kotona sitten tehdä tuo lajittelu? Siihen löytyy ohjeita "Lajitteluasemat palvelevat 2016"-oppaasta, www.ekokymppi.fi > Keräyspisteet ja aukiolo > Lajitteluasemat  Entäpä mitä palvelu maksaa? Useimmin asiakas selviää kiitoksella, koska kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja hyötyjätteet kuten metalliromut, puutavarat ja keramiikkajätteet otetaan maksutta vastaan. Vain sekajäte ja energiajäte ovat maksullisia. Hinnat löytyvät myös oheisesta oppaasta.

Tämän mainion jätteen vastaanottopalvelun saa jokainen kainuulainen kiinteistö vuotuisella "perusmaksulla", joka vaihtelee 7 - 28 euron välillä riippuen kiinteistötyypistä ja asukasmäärästä.

Neuvojana käyn silloin tällöin lajitteluasemilla, ja joka kerta siellä oppii jotain uutta. On myös mukava tavata asiakkaitamme silmästä silmään. On hienoa nähdä, miten tottuneesti asiakkaat toimivat lajitteluasemalla ja miten hyvin he osaavat lajitella jätteensä. Niinikään lajitteluaseman hoitajat ovat todellisia jätealan ammattilaisia, jotka tekevät äärettömän tärkeää työtä. Kiitos heille ja kiitos teille, hyvät asiakkaamme, kuluneesta vuodesta ja Hyvää Uutta Vuotta!

@ Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti