maanantai 12. lokakuuta 2015

Ekopisteet tuottajien vastuulle

Ekokympin tiedote 12.10.15 kertoo: 
Ekopisteillä kerättävät kotitalouksien pakkausjätteet – lasi, metalli ja kartonki – siirtyvät ensi vuoden alussa tuottajien vastuulle. Kainuussa tämä tarkoittaa sitä, että Ekokymppi ei enää ylläpidä ekopisteitä, vaan sinne kuuluvien jätteiden keräyksen ja kierrätyksen järjestäminen on pakkausten tuottajien vastuulla.

Tuottajat järjestävät pakkausjätteen keräyksen 1 850 RINKI-ekopisteellä koko maassa. RINKI-ekopisteet on tarkoitettu vain kotitalouksien pakkausjätteiden keräykseen. Jokaisessa 1 850 pisteessä kerätään vähintään kuitu-, metalli- ja lasipakkauksia, ja lisäksi 500 pisteessä muovipakkauksia.

Ekopisteiden ulkoinen ilme muuttuu
Lähes kaikki Kainuun kolmisenkymmentä ekopistettä säilyvät paikoillaan, mutta niiden ulkoiset ilmeet muuttuvat RINKI-ekopisteiden mukaisiksi. Kajaanissa vuoden vaihteessa poistuvia ekopisteitä ovat Kauppatori, Kuurna ja Vehkatie. Muualla Kainuussa Kontiomäen Siwan ja Ukkohallan ekopisteet poistuvat käytöstä. Yksittäiset lasin- ja metallinkeräyspisteet, joita on Kainuussa yhteensä 19 kpl, poistuvat käytöstä loka-marraskuun aikana. Paperinkeräys säilyy kaikilla ekopisteillä.

Kajaanin Vehkatien ekopisteen käyttäjät voivat saada korvaavan pisteen Kehräämöntielle, koska tuottajayhteisöt suunnittelevat uutta RINKI-ekopistettä yrityspuistoalueelle. Myös Vuokattiin on tulossa uusi RINKI-ekopiste.

Muovinkeräys Kajaaniin ja Sotkamoon
Tuottajayhteisöt ryhtyvät keräämään myös kotien muovipakkauksia. Kainuuseen tulee keräyspisteitä Kajaaniin ja Sotkamoon.

Lajitteluohjeet RINKI-ekopisteillä
Ekopisteiden lajittelusäiliöihin saa tuoda pakkausjätettä RINKI Oy:n lajitteluohjeiden mukaisesti:


Lisätietoa Suomen pakkauskierrätys RINKI Oy:n sivuilta: www.rinkiin.fi

Blogin kirjoittaja kommentoi:
Meillä Kainuussa tämä uudistus ei oikeastaan muuta mitään. Lajitteluohjeet pysyvät samanlaisina ja lähes kaikki ekopisteet pysyvät paikoillaan. Lajitteluohjeista "lasi"-jätteestä lienee eniten kysymyksiä. Takavuosinahan lasinkeräykseen sai lasipurkkien lisäksi laittaa keramiikkaa, posliinia, peililasia ja jopa hehkulamppuja, koska nämä käytettiin hyödyksi maanrakentamisessa. Vuosi sitten lajitteluohje muuttui siten, että lasinkeräykseen kelpaa ainoastaan pakkauslasi eli lasipullot ja purkit. Nykyisellään lasipakkaukset päätyvät Englantiin uusiolasin valmistukseen, ja siksi oikea lajittelu on tärkeää. Keramiikka, posliini, peililasi ja tasolasi ovat ns. kunta-lasia, jonka kunta hyödyntää maanrakentamisessa. 

Pakkauslasi (lasipullot ja lasipurkit) > vie ekopisteelle
Kunta-lasi (keramiikka, posliini, tasolasi, peililasi, kristalli) > vie lajitteluasemalle / Majasaaren jätekeskukseen / Entrinkiin

Näillä mennään - vireää kierrätyssyksyä toivotellen
@Sari Komulainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti