maanantai 3. elokuuta 2015

Jätetutkimus paljastaa lajittelun virheet

Tutkijat ovat varautuneet roiskeisiin, hajuihin, viiltoihin, kemikaaleihin ja muihin riskitekijöihin hyvällä suojavarustuksella.Tällä viikolla tehtävässä jätetutkimuksessa otetaan näytteitä kotitalouksista kerätyistä sekajätekuormista. Jätepussit avataan ja jätteet lajitellaan vielä kerran kaikkien lajitteluohjeiden mukaisesti. Aiempi tutkimus tehtiin talvella joulukuussa 2014, kesäajan tutkimus tehdään tällä viikolla Majasaaren jätekeskuksessa. Tutkimuksen keskeisin tavoite on selvittää sekajätteen laatua, koska vuoden päästä kainuulaisten sekajäte kuljetetaan ekovoimalaitokseen Leppävirralle. Polttoon menevän sekajätteen tulee olla laadultaan sellaista, että siitä saadaan mahdollisimman paljon energiaa. Biojäte on peikko sekajätepussissa, sillä se on painavaa jätettä, jonka kuljettaminen Varkauteen saakka on kallista ja sen energia-arvo on erittäin huono. On selvää, että myös lasit ja metallit heikentävät poltettavan sekajätteen laatua; niitä ei saisi roskapussissa olla ollenkaan, vaarallisesta jätteestä puhumattakaan. Roskapussit avataan ja levitetään tutkimuspöydälle. Apuvälineinä käytetään mattoveitsiä, puukkoja ja muovilapioita.

Ensimmäisen tutkimuspäivän aikana on lajiteltu yksi näyte-erä, joka oli kerätty Kajaanin alueelta tyhjennetyistä sekajäteastioista. Tulos osoittaa, että kotitalouksien jätteiden lajittelussa on vielä opeteltavaa. Ensimmäisen näyte-erän tuloksena oli se, että biojätettä oli sekajätteessä 25 %, muovipakkauksia 20 %, oikeaa sekajätettä 20 % ja tekstiilejä 16 %. Muut jätelajit jäivät kaikki alle 10 % osuuteen. 


Sekajätepusseissa on jätettä, jonka olisi voinut lajitella toisin. Tutkimus paljastaa lajittelussa tehdyt virheet.
Jätetutkimuksessa tutkitaan tällä viikolla yhteensä kahdeksan näytettä, jotka kerätään Kajaanin ja Sotkamon alueella tyhjennetyistä jäteastioista. Tutkimukseen voi käydä tutustumassa Majasaaren jätekeskuksen hallissa.

Lisätietoja tutkimuksesta jäteneuvoja Anu Koskela p. 044 0710 067 

@Marjut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti