perjantai 5. kesäkuuta 2015

Joku heitti roskat kadulle - pieni katuroskatutkimusJoku oli heittänyt roskat kadulle

Tänään on Maailman ympäristöpäivä (YK-liitto). Päivän teeman innoittamana neuvojamme Anu Koskela teki työmatkallaan katuroskatutkimuksen. Hän keräsi parin kilometrin pyörätiereitiltä kaikki roskat noin metrin etäisyydeltä pyörätien reunasta. Uskomatonta, kuinka paljon roskaa tuli näinkin pieneltä alalta; karkkirasioita, tupakka-askeja, pahvisia kahvimukeja, särkyneitä pulloja, muovipulloja, erilaista muovia, mehupurkkeja, sanomalehtiä, karkkipapereita, huhhuh!.

Joku oli syönyt karkkia ja nakannut tyhjän karkkilaatikon tai -kääreet tielle, Miksi se ei sopinut enää tyhjänä olemaan taskussa sen aikaa, että olisi tullut roskis kohdalle tai vaikka kotiroskikseen saakka! Joku oli juonut autossa Takeaway-kahvin ja viskannut tyhjän mukin auton ikkunasta pihalle. Olisiko se mahtunut olemaan autossa seuraavalle roskikselle saakka? Joku oli tupakoinut ja viimeisen tupakan jälkeen viskannut tyhjän tupakka-askin kävelytien penkalle. Olihan sekin siellä taskussa juuri äsken; myös se olisi voinut jatkaa matkaansa siellä seuraavalle roskikselle saakka!  Joku oli juonut olutta ja heittänyt lasipullon kadulle. Se oli särkynyt, vaikka Joku tai joku muu olisi voinut saada siitä pantin pulloautomaatista. Onko järkeä?

Älä sinä ole Joku.

Pieni katuroskatutkimus tuloksia:

Muovi: polkupyörän kettinginsuojamuovi kokonainen, auton pölykapselin osa, kuorettomien nakkien pakkaus, muovinen pizzapakkaus, tuc-keksipaketin kääre, useita takeaway- mukin kansia, monenlaisia muovipusseja ja -kasseja, tupakka-askien suojamuoveja, useita suklaapatukoiden kääreitä ja muiden karamellien kääreitä, nuuskarasioita 2 kpl, styroksinen ruoka-annospakkaus, muovipulloja (ei etikettiä) 2 kpl, 6 tölkin olutpakkauksia 4 kpl, 12 tölkin olutpakkaus. Tupakkatoppapakkauksia 5 kpl, filtteripakkauksia  2 kpl, kampa, käsirasvapurkki, muovimuki, epämääräisiä kovan muovin palasia, muovipullon korkki, pieni pala polyuretaania, kaupan pakkauskelmua. Lisäksi oli myös paljon pientä muovia, joista ei saanut selvää mitä ne olivat alun perin olleet. Tupakan tumppeja jaksoin kerätä vain muutaman minuutin, niitä oli maassa todella paljon.

kartonki: tupakka-askeja noin 20 kpl, takeaway –mukeja 3 kpl, olutpakkaus (mäyräkoira), grandipakkaus, aaltopahvia palanen, leipäpussi.

Sekalainen jäte: sipsipussi, karamellikääreitä (alumiinisisus), mainosteippejä.

Paperi: sanomalehti, etikettejä, monisteita, tupakkakääre, pehmopaperia

Lasi: kahden eri lasipullon sirpaleita (ruskea olutpullo ja kirkas pullo)

Metalli: alumiinitölkkejä 5 kpl (osa pantillisia) 

Pienestä katuroskatutkimuksesta tuli paha mieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti